Den poetiske raptus

30. September 2022 19:30

Med Folketeatrets vidunderlige stykke om Ludvig Holbergs poetiske raptus fejrer vi dansk teaters 300 års jubilæum.

OBS: Forestillingen indledes med et oplæg om dansk teater i 300 år. Læs mere nederst her på siden.

Den flamboyante, franske og fremsynede teaterchef Monsieur Montaigu har fået den kontroversielle idé at lade komedier opføre på dansk i sit teater i Lille Grønnegade i København, hvor teater hidtil kun har spillet på fransk for det bedre borgerskab.

Han opsøger den store forfatter Ludvig Holberg, der er desillusioneret over den håbløse anmelderstabs modtagelse af hans satiriske heltedigt Peder Paars, der netop udkommet. Holberg tager udfordringen op og går dermed i rette med det samfund, han selv regnes som en støtte af. Kultur for folket og komedier på dansk er en åbenlys trussel mod enevælden, men Holberg drages af teatrets frisind og opdager snart komediens oplysende og samfundskritiske kraft. Den poetiske raptus er uundgåelig, og Holberg suges ind i teatrets verden med den erotiske Madame Montaigu – teaterdirektørens hustru – bohemer, evighedsstudenter med hang til flasken, suffløren og altmuligmanden Rasmus, som er alle parate til at kæmpe for teatret og den frie tanke.

Holberg skrev på halvandet år i starten af 1720’erne ikke mindre end 17 komedier, som blev opført på teatret i Lille Grønnegade. Da Den politiske kandestøber havde premiere i 1722 – altså for præcis 300 år siden – var det første gang, der blev opført en komedie på dansk.

Ernst Bruun Olsens teaterstykke fra 1976 er ikke blot et fermt og vitalt portræt af vores største teatermand, Ludvig Holberg, og hans samtid, men også en påmindelse om kunsten og kulturens svære, men nødvendige rolle i samfundet og ikke mindst betydning for et oplyst verdensbillede.

Manuskript: Ernst Bruun Olsen
Bearbejdelse: Geir Sveaass, Kasper Wilton, Mette Borg
Dramaturgi: Ninette Mulvad
Instruktion: Geir Sveaass
Scenografi: Marianne Nilsson
Koreografi: Jeanette Binderup-SchuItz
Medvirkende: Anders Juul, Tom Jensen, Ena Spottag Fog, Jesper Riefensthal, Simon Kongsted, Jeppe Marling, m.fl.
Produktion: Folketeatret


300 år med dansk teater

Den poetiske raptus indledes med et oplæg i Teatersalen ved Kasper Wilton, direktør i Folketeatret, der fortæller om dansk teaters betydning gennem 300 år. Dette betyder, at selve forestillingen først begynder omkring kl. 20:00.

I pausen serverer Teater- og Musikvennerne et glas vin, og Esbjerg Teaterkreds’ tidligere formand Birger Kledal fortæller om teaterkredsen og Teater- og Musikhusvennernes historie og betydning.

Det hele er inkluderet i billetprisen.


Studie- og ungerabat

Er du enten studerende eller under 25 år, kan du købe 1 billet til kr. 120. Du skal medbringe og fremvise gyldigt studiekort eller billedlegitimation, når du viser din billet i døren. Antallet af studie- og ungebilletter, der sættes til salg, er begrænset, og de sælges til dem, der er hurtigst.


Det praktiske

Arrangør: Teater- og Musikhusvennerne og Musikhuset Esbjerg
Døråbning:
 Dørene til salen åbnes 30 minutter inden forestillingen begynder
Foto: Fotografering/optagelse kan være generende for andre og er derfor ikke tilladt

Køb billet KØB SPISNING M.M. Køb gavekort


Køb billet til denne forestilling plus to andre medlemsforestillinger – så kan du automatisk blive teatermedlem og spare op til 80 kr. pr. billet

Ja, tak – fortæl mig mere