Et tysk liv

15. April 2021 19:30

Oplev Kirsten Olesen alene på scenen som Joseph Goebbels sekretær i tankevækkende dokumentarteater

Et tysk liv handler om det tyske folks uvidenhed og passivitet under det nazistiske styre og den kollektive skyld, der fulgte efter.

Brunhilde Pomsel sad i førerbunkeren, da de sovjetiske tropper indtog Berlin. Hun flygtede ikke. Efter 70 års stilhed lod Brunhilde Pomsel sig i 2013 interviewe til dokumentarfilmen Et tysk liv. Hun var 102 år. Hun gav sit enestående vidnesbyrd om et liv før og under krigen, tæt på en af verdenshistoriens største forbrydere, nazi-regimets propagandaminister, Joseph Goebbels.

Pomsel fortæller i Et tysk liv om sin opvækst i skyggen af 1. verdenskrig, der ødelagde den tyske stat, hvordan hun blev stenograf og sekretær for først en jødisk forretningsmand, siden i propagandaministeriet og endelig, i krigens sidste dage, i bunkeren under Berlin. Stillet over for et publikum sættes Brunhulde Pomsels hukommelse på prøve. Noget er belejligt at huske, andet ikke. Mens hun fortæller sin historie, slår den kollektive fortrængning revner. Hun nægter dog at påtage sig en skyld.

Mødet mellem fortiden og nutiden giver os mulighed for at overveje vores eget moralske kompas og stille os selv spørgsmålet: Hvornår kommer til det punkt, hvor vi må rejse os og tage et personligt ansvar for de politiske begivenheder i vores samtid og klart afvise radikalismen? Eller er frygten for, at historien gentager sig overdreven?

”Nu til dags forestiller folk sig, at de ville have gjort mere for de stakkels forfulgte jøder. Jeg er sikker på, at når de siger det, mener de det oprigtigt. Men det ville de ikke. Alle havde for mange problemer til at kunne bekymre sig om jøderne. Det var som om hele Tyskland var under en glasklokke. Tyskland var én stor koncentrations- lejr… ikke at det undskylder noget,” sagde Brunhilde Pomsel.

Kirsten Olesen er Brunhilde Pomsel i Det Kongelige Teaters tankevækkende fortolkning af Et tysk liv.

Forfatter: Christopher Hampton, på forlag af dokumentarfilmen Et tysk liv af Christian Krönes, Olaf Müller, Roland Schrotthofer og Florian Weigensamer
Instruktør: Liv Helm
Medvirkende: Kirsten Olesen
Scenograf og lysdesigner: Mårten K. Axelsson
Produktion: Det Kongelige Teater

Billetantal: Der sælges maksimalt 400 billetter til forestillingen. Pga. covid-19 kan antallet blive nedjusteret, og det kan ikke garanteres, at man får den valgte plads, som fremgår af billetten.

Studie- og ungerabat: Er du enten studerende eller under 25 år, kan du købe 1 billet til kr. 120. Du skal medbringe og fremvise gyldigt studiekort eller billedlegitimation, når du viser din billet i døren. Antallet af studie- og ungebilletter, der sættes til salg, er begrænset, og de sælges til dem, der er hurtigst.

 

Det praktiske

Arrangør: Teater- og Musikhusvennerne og Musikhuset Esbjerg
Døråbning:
Dørene til salen åbnes 30 minutter inden forestillingen begynder
Foto: Fotografering/optagelse kan være generende for andre og er derfor ikke tilladt

Køb billet KØB SPISNING M.M. Køb gavekort


Meld dig ind i Teater- og Musikhusvennerne, og køb billet til abonnementspris. Det koster kr. 75 per sæson at være medlem, og du sparer op til kr. 90,- per forestilling.

Bliv medlem her


Musikhuset Esbjerg følger myndighedernes retningslinjer og tager løbende alle nødvendige sundhedsmæssige forholdsregler. Og så returnerer vi naturligvis dine billetter, hvis forestillingen ikke kan gennemføres.

Læs mere