Foredrag med Emil Midé Erichsen

31. Januar 2022 19:00

Kom og vær med når Emil Midé Erichsen vender tilbage til Esbjerg med nye foredrag, Kapret af somaliske pirater

BEMÆRK: Foredraget er flyttet fra Koncertsalen til Mødesalen, som du finder i Underfoyeren. Billetkøbere er kontaktet direkte.

Emil Midé Erichsen har sejlet verden rundt. Han har rejst på en bølge af venlighed, og har kun mødt søde mennesker, der ville ham det godt.

Ikke alle er dog lige så heldige, når de sejler på de syv verdenshave. Det kan Rane og Marie, som Emil deler scenen i Musikhuset med til dette foredrage, bevidne.

Rane blev i 2011 kapret af somaliske pirater, og det blev et 196 dage langt mareridt, hvor kæresten Marie kæmpede en kamp for at forhandle ham fri.

Emil Midé Erichsen hørte første gang om kapringen, da han sejlede med sin farfar, Troels Kløvedal, ombord på Nordkaperen.

”Min farfar nåede at sejle jorden rundt tre gange. Og hele mit liv har jeg hørt hans fortællinger fra en vidunderlig verden – som jeg på min egen jordomsejling selv fik lov at opleve.

Da min farfar og jeg dengang, i 2011, sad på Nordkaperen og hørte nyheden om kapringen af en dansk lystsejler i Adenbugten, var det som om, at vores fælles tillid til verden led et knæk. Jeg følte mig for første gang begrænset i mine rejser, for nu var der pludselig et kæmpe område på verdenskortet, vi ikke længere kunne bevæge os i. Vi vidste godt, at der rundt omkring i verden lå farer som denne her. Men kapringen gjorde pludselig frygten meget konkret”


Historien bag kapringen

Den danske sejlbåd ING sejlede i februar 2011 i Adenbugten mellem Somalia og Oman, da en åben jolle i høj fart kom ræsende imod dem. De vidste, at de befandt sig i piratfarvand og var ikke i tvivl om, hvad jollens hensigt var. Rane fik sendt et nødsignal, deres mest dyrebare ting blev gemt væk og alle befandt sig på dækket med synlige hænder, da jollen kom tæt på. Fem pirater med maskingeværer skød op i luften, inden de kravlede ombord på båden. Deres værste mareridt var blevet til virkelighed.

Hjemme i Danmark havde Ranes kæreste, Marie, lige fundet ud af, at hun var gravid med deres første barn. Hun havde akkurat nået at fortælle det til Rane, inden de sejlede fra Maldiverne med kurs mod Oman. Men glæden blev skiftet ud med bekymring, og sammen med de andre pårørende indgik hun i det forhandlerteam, der skulle prøve at få Rane og de seks andre sikkert hjem.

I 196 dage sad Rane og de andre danskere som gidsler hos somaliske pirater. Undervejs blev de flyttet mellem land og forskellige både, udsat for psykologisk terror og truet på livet. Alt imens at de prøvede at få en hverdag stablet på benene. Kedsomheden fik dem til at lave spil ud af gamle søkort, samtidig med, at de hele tiden var på vagt og skulle prøve at påvirke forhandlingerne i deres retning. I den anden ende af verden og forhandlingerne sad Marie og kæmpede sin kamp for at holde modet oppe og forhandlingerne i live.

Det er ti år siden, det skete, men ikke før nu har Rane og Marie ønsket at fortælle deres historie til offentligheden. Kapringen blev dækket tæt i medierne, da den skete, undervejs og efter, men det er meget sparsomt, hvad de involverede selv har fortalt. Nu får vi historien fra to, der mærkede den på egen krop.

I dag har Rane og Marie to børn og er lige stævnet ud på en jordomsejling for at bevise over for dem selv og børnene, at på trods af det de har været udsat for, så er verden ikke et ondt sted.

Rane og Marie har også medvirket i Podcasten ”Kapret” på DR.

Hør dem live, når de sammen med Emil går på scenen og fortæller deres historie.


Det praktiske

Arrangør: Mod Til
Døråbning: Dørene til salen åbnes 30 minutter inden forestillingen begynder
Foto: Fotografering/optagelse kan være generende for andre og er derfor ikke tilladt

  • Pris: 329 DKK
  • Sted: Musikhuset Esbjerg, Mødesal
  • Spilleperiode: 31. Januar 2022 19:00
  • Kategori: Foredrag
Køb billet KØB SPISNING M.M. Køb gavekort


Når du køber billet til et arrangement i Musikhuset Esbjerg, er du med til at sikre, at vi samler penge ind til Danmarks Indsamling. For hver solgt billet i december donerer Musikhuset Esbjerg nemlig 5 kr. til Danmarks Indsamling. Beløbet lægges ikke oven i billetprisen.