Greven af Luxembourg

7. April 2022 19:30

Proformaægteskab og ægte kærlighed i Franz Lehárs fest af en operette

Mens komponisten Puccini fremhæver bohemelivets tragiske sider i Paris ved begyndelsen af det forrige århundrede, fortryller Franz Lehár os i sin vittige, ironiske og udødelige operette Greven af Luxembourg.

Den berømte operasangerinde Angèle kan ikke gifte sig med fyrst Basil Basilowitsch på grund af sin manglende titel. For at løse dette problem arrangerer Basilowitsch, at den fattige grev René bliver gift med en kvinde, altså Angèle, hvis ansigt han ikke må se – og samtidig accepterer skilsmisse efter tre måneder. Måneder efter møder Angèle og grev René tilfældigt hinanden og tiltrækkes med det samme. Nu kan forviklingerne for alvor begynde…

Med operetten Greven af Luxembourg fejrer Den Jyske Opera sin 75-års fødselsdag med en storslået produktion, hvor ikke mindst operaens faste kor virkelig får lov til at brillere.

Greven af Luxembourg er i tre akter. Den foregår på dansk med danske overtekster.

 

Exceptionel popularitet

Østrig-ungarske Franz Lehár fik sit nationale og internationale gennembrud med operetten Den glade enke. Og den var mere end et gennembrud – den var ganske enkelt en sensationel succes.  Intet underholdningsorkester, intet regimentsorkester, ingen restaurantmusikere med respekt for sig selv kunne lade være med at have dens udødelige melodier på repertoiret, og Lehár dirigerede selv mange af teateropførelserne rundt omkring i Europa.

Franz Lehár blev født som søn af en militærmusiker i 1870 i Komárno i det, der dengang var det store østrig-ungarske kejserrige. Efter sin uddannelse ved konservatoriet i Prag virkede han nogle år som orkestermusiker og siden som kapelmester i flere forskellige militærmusikkapeller. Hans to første, i dag ukendte, operetter tjente han så godt på, at han kunne flytte til Wien. Her blev han boende størstedelen af sit liv som en velhavende kunstner, for Lehár var også en god forretningsmand. Lehár døde i 1948 efter to verdenskrige, der havde reduceret Østrig geografisk, men de formåede ikke at reducere Lehárs position som den betydeligste operettekomponist. Hans rolle i forhold til Det Tredje Rige er dog omdiskuteret.

Den glade enke blev uropført i 1905 i Wien. Allerede året efter blev den spillet herhjemme, og det er mange af Lehárs andre værker også blevet. Blandt hans senere operette-pletskud er Greven af Luxembourg (1909), Zigeunerblod (1910), Paganini (1925), Zarewitsch (1927) og ikke mindst Smilets land (1929), hvis flotte hit Dein ist mein ganzes Herz de fleste kan nynne med på, uanset om de kender Lehár eller ej. Det gælder også hans elskede Guld og sølv-vals. Lehárs sidste værk var Giuditta (1934). Uropførelsen fandt sted på selveste Wiener Staatsoper og blev transmitteret live af 120 radiostationer, hvilket vidner om Lehárs exceptionelle popularitet.

Komponist: Franz Lehár
Libretto: Alfred Willner, Robert Bodanzky og Leo Stein, bearbejdet af Philipp Kochheim
Dirigent: Christopher Lichtenstein
Instruktør: Philipp Kochheim
Scenograf og kostumedesigner: Barbara Bloch
Lysdesigner: Anders Poll

 

Studie- og ungerabat: Er du enten studerende eller under 25 år, kan du købe 1 billet til kr. 120. Du skal medbringe og fremvise gyldigt studiekort eller billedlegitimation, når du viser din billet i døren. Antallet af studie- og ungebilletter, der sættes til salg, er begrænset, og de sælges til dem, der er hurtigst.

 

Det praktiske

Arrangør: Teater- og Musikhusvennerne og Musikhuset Esbjerg
Døråbning: Dørene til salen åbnes 30 minutter inden forestillingen begynder
Foto: Fotografering/optagelse kan være generende for andre og er derfor ikke tilladt
Varighed: 2 timer og 30 minutter (inklusive pause)

Køb billet KØB SPISNING M.M. Køb gavekort


Vi følger naturligvis alle retningslinjer vedrørende corona, så du trygt kan gå i Musikhuset Esbjerg. Og vi returnerer selvfølgelig dine billetter, hvis showet aflyses

Læs mere


Meld dig ind i Teater- og Musikhusvennerne, og køb billet til abonnementspris. Det koster kr. 75 per sæson at være medlem, og du sparer op til kr. 90,- per forestilling.

Bliv medlem her