Jordens indre

Jordens indre

10. Oktober 2019 19:30

Iben Hjejle, Jesper Lohmann og Troels Malling spiller hovedrollerne i den forbløffende historie om dansk videnskabs ukendte verdensstjerne

”Du skal vide, hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med – forgæves”, konstaterer den danske jordskælvsforsker Inge Lehmann i et tilbageblik på sit liv i forestillingen Jordens indre.

Inge Lehmann, der i stykket spilles af Iben Hjejle, var stort set ene kvinde i en akademisk mandeverden i midten af 1900-tallet, og selvom det kan synes længe siden, kan mange kvinder stadig spejle sig i hendes oplevelse.

I 1936 påviser hun, at jorden har en fast indre kerne. Hun udgiver en artikel med sin opdagelse. Men anerkendelsen udebliver, og tvivlen på hendes egne evner begynder at nage. For hvis det virkelig kan passe, det, hun har opdaget, så må der jo være en mand, der har opdaget det før hende?

I Jordens indre tager Folketeatret sig den dramatiske frihed at lade Niels Bohr, spillet af Jesper Lohmann, repræsentere de mandlige kolleger, som modarbejdede Inge på dansk jord. Inge har et skarpt blik på selvovervurderende mænd, så hun og Bohr har deres kampe.

Anerkendelsen kommer fra uventet side. I det store udland har man lagt mærke til hendes opdagelse, og hun inviteres til USA, hvor hun slår sig ned som underviser og forsker. Hun møder også den velansete forsker Harold Jeffreys, spillet af Troels Malling, med hvem hun indleder et livslangt venskab og en forelskelse i.

 

Sen anerkendelse i Danmark

Inge Lehmann døde i 1993 som 104-årig, og hun skrev sin sidste videnskabelige artikel, da hun var 99 år. Hendes forskning var banebrydende, og alligevel er hun stort set ukendt i Danmark. Først i 2017 fik hun i København et anerkendende monument, placeret på Frue Plads, ved siden af en buste af Niels Bohr.

Jordens indre er en del af Folketeatrets forestillinger om kendte, danske kulturpersonligheder; sidst var det Liva Weel, der var omdrejningspunktet i forestillingen Liva, du kunne opleve i Musikhuset Esbjerg i forrige sæson.

Forfattere: Simone Isabel Nørgaard
Instruktør:
Victoria Meirik
Dramaturger:
Geir Sveaass og Ninette Mulvad
Medvirkende: Iben Hjejle, Jesper Lohmann, Laura Bro, Troels Malling, Roberta Hilarius Reichhardt
Scenografi: Rebekka Bentzen
Produktion: Folketeatret

Studie- og ungerabat: Er du enten studerende eller under 25 år, kan du købe 1 billet til kr. 120. Du skal medbringe og fremvise gyldigt studiekort eller billedlegitimation, når du viser din billet i døren. Antallet af studie- og ungebilletter, der sættes til salg, er begrænset, og de sælges til dem, der er hurtigst.

 

Det praktiske

Arrangør: Teater- og Musikhusvennerne og Musikhuset Esbjerg
Døråbning: Dørene til salen åbnes 30 min før showstart.
Foto: Fotografering/optagelse af koncerten kan være generende for både kunstnere og publikum og er derfor ikke tilladt.

Køb billet KØB SPISNING M.M.