Rigoletto

23. Oktober 2020 19:30

En verden fuld af hoffolk, gangstere, forelskelse og drab: Velkommen til Verdis hæsblæsende operakrimi Rigoletto

Giuseppe Verdi forvandlede i 1851 Victor Hugos skuespil Le roi s’amuse (Kongen forlyster sig) til en af de mest spændende operaer nogensinde. Rigoletto er en mørk og knivskarp krimi, der udspiller sig i Mantova i Lombardiet i det 16. århundrede i en verden befolket af gangstere, sammensvorne, ludere – og en vanskabt hofnar, som forgæves forsøger at redde sin eneste datter fra en fordærvet verden.

Melodierne i Rigoletto er nogle af de mest kendte i musikhistorien. Verdi var da også så overbevist om, at han havde skrevet et mesterværk, at han afkrævede sine sangere fuldstændig tavshedspligt. Han forbød endda tenoren at fløjte arien La donna è mobile uden for teatret før premieren. Siden da har melodierne fra Rigoletto imidlertid lydt igen og igen verden rundt.

 

Handlingen i Rigoletto

Der er fest hos hertugen af Mantova, og hofnarren Rigoletto udøser vittige giftigheder over hoffolkene. Grev Monterone afbryder festen, vred over, at hertugen har forført hans datter. Rigoletto gør nar af ham, hvilket får Monterone til at forbande Rigoletto. Senere finder vi ud af, at trods Rigolettos forsøg på at skærme sin egen datter, Gilda, har hun alligevel forelsket sig – i den vellystige hertug. Hoffolkene kidnapper Gilda, og Rigoletto er fortvivlet. Da han næste dag finder ud af, at hertugen har fået sin vilje med Gilda, bliver han besat af tanken om at få hævn.

Derfor hyrer han lejemorderen Sparafucile til at myrde hertugen. Sparafuciles søster Maddalena lokker hertugen ud til en afsides kro. Hun er imidlertid forelsket i hertugen og beder Sparafucile om at skåne hans liv, hvilket Sparafucile indvilliger i – men kun, hvis nogen banker på kroens dør, og Sparafucile kan dræbe vedkommende i stedet. Dette overhører Gilda, og eftersom hun stadig er forelsket i hertugen, ofrer hun sig for ham. Rigoletto opdager, at Gilda er død og indser, at Monterones forbandelse er fuldført.

Den Jyske Opera bringer nu denne hæsblæsende og vanvittigt spændende opera, fuld af fantastisk musik, til Musikhuset Esbjerg.

Rigoletto synges på italiensk med danske overtekster.

Optakt: Operakender Per Günther holder optaktsforedrag inden forestillingen. Der er gratis adgang, men deltagelse kræver billet, som kan afhentes i Musikhusets café, Kulisse, eller fås ved at ringe på tlf. 76 10 90 10.

Instruktør: Ulrich Peters
Dirigent: Christopher Lichtenstein
Medvirkende: Internationalt sangerhold, Den Jyske Operas kor og Sønderjyllands Symfoniorkester
Scenografi: Rifail Ajdarpasic
Kostumedesigner: Ariane Isabell Unfried
Lysdesigner: Ib Asp
Produktion: Den Jyske Opera

Billetantal: Der sælges maksimalt 978 billetter til forestillingen. Pga. covid-19 kan antallet blive nedjusteret, og det kan ikke garanteres, at man får den valgte plads, som fremgår af billetten.

Studie- og ungerabat: Er du enten studerende eller under 25 år, kan du købe 1 billet til kr. 120. Du skal medbringe og fremvise gyldigt studiekort eller billedlegitimation, når du viser din billet i døren. Antallet af studie- og ungebilletter, der sættes til salg, er begrænset, og de sælges til dem, der er hurtigst.

 

Det praktiske

Arrangør: Teater- og Musikhusvennerne og Musikhuset Esbjerg
Døråbning:
Dørene til salen åbnes 30 minutter inden forestillingen begynder
Foto: Fotografering/optagelse kan være generende for andre og er derfor ikke tilladt
Varighed: 2 timer og 45 minutter (inkl. pause)

Køb billet KØB SPISNING M.M. Køb gavekort


Meld dig ind i Teater- og Musikhusvennerne, og køb billet til abonnementspris. Det koster kr. 75 per sæson at være medlem, og du sparer op til kr. 90,- per forestilling.

Bliv medlem her


Musikhuset Esbjerg følger myndighedernes retningslinjer og tager løbende alle nødvendige sundhedsmæssige forholdsregler. Og så returnerer vi naturligvis dine billetter, hvis forestillingen ikke kan gennemføres.

Læs mere